Burar och inredning

Olika sorters burar

Vilken bur du än köper, rekommenderar jag alltid en storlek på minst 100 liter, men gärna så stort som möjligt.

Akvarium

Det enligt mig bästa och snyggaste buralternativet. På Blocket.se finns massvis av begagnade akvarium och en del som ej längre är vattentäta brukar gå att få till ett bra pris. Vill du hellre köpa nytt akvarium, så finns det på varuhuset Hornbach, som bl.a. finns i Göteborg. Där hittar du billiga och enkla akvarium i olika storlekar, som fungerar utmärkt som bur. Ett 112-liters går på 349 kronor.

SAMLA-låda från IKEA, 130 liter

Ett bra, stort och billigt alternativ. Förflyttas lätt med hjälp av hjulen i botten. Må kanske inte direkt vara det snyggaste alternativet, men åh så praktiskt! Här kan du se hur den ser ut.

Dunabur

Bra grävmöjligheter utan att spånet skvätter ut. Det kan dock finnas ställen i buren, ex. kanter eller utbuktningar, där gerbiler kan komma åt att gnaga. Plast är väldigt farligt för gerbiler om de skulle råka svälja det. En del gerbiler verkligen viger sitt liv åt att försöka slakta plastburar, så för vissa speciellt hängivna burgnagare så fungerar endast akvarium eller terrarium.
Se till så att dunaburen är tillräckligt stor om du bestämmer dig för att skaffa en sådan, helst över 100 liter.

Terrarium

Snygga och fria från plast och galler, men tyvärr går det oftast inte att ha så mycket spån i buren eftersom öppningen sitter på framsidan.

"Gerbilarium"

En sorts speciellt designad bur till gerbiler, men är trots allt det inget vidare. Den består av en bottendel i plast eller glas och överdel i galler. Galler rekommenderas inte till gerbiler då det kan skada deras tänder om/när de gnager på det. En del gerbiler kan sitta och gnaga jämt och ständigt på gallret. De kan även fastna med svansar och tassar.

Gallerbur

Glöm det direkt, säger jag. För det första kan gallret skada tänderna och nosarna på gerbilerna, för det andra så kommer det bara få plats ytterst lite spån i buren. Det lilla som får plats kommer snart att skvättas ut.
Är det även galler som gerbilerna rör sig på, alltså i botten, så kan det leda till tassar eller svansar som fastnar.

Burlock

De flesta passande burar till gerbiler, som t.ex. akvarium, brukar sällan ha ett passande lock till. Därför måste man snickra ihop ett eget. Här hittar du skisser, bilder, samt instruktioner till hur du kan gå tillväga. Artikeln är skriven av mig.

Bottenmaterial

Kutterspån - det absolut vanligaste alternativet
Fördelar: Ger bra grävmöjligheter till gerbilerna. Finns ofta att köpa väldigt billigt om man köper lite större balar. Fin färg och doftar fräscht.
Nackdelar: Kan damma en hel del (trots att de enligt förpackningen påstås vara dammfritt), framförallt när du städar eller grejar i buren. Både människor och gerbiler kan bli allergiska mot kutterspån. Många sorters kutterspån kommer från barrträd som innehåller terpentin, vilket t.ex. kan irritera gerbilernas luftvägar eller i enstaka fall orsaka cancer. Sniffa gärna lite på spånet innan du har i det för att känna om det luktar terpentin (=ganska frän doft).
TIPS: På Granngården finns en stor bal kallad Stabens Stallströ, den är till skillnad från alla andra kutterspån jag provat relativt dammfri och innehåller inget eller väldigt lite terpentin. Dessutom är spånflingorna stora så det blir bra och stabila gångar.
 

Toa-lätt - används egentligen främst till kattlådor
Fördelar: Allergivänligt. Dammar väldigt lite.
Nackdelar: Väldigt dåliga grävmöjligheter. Kan lukta lite illa efter ganska kort tid. Dyrt i längden.

 
STL-strö - små rivna wellpappbitar
Fördelar: Dammar inte så mycket. Allergivänligt. Bra grävmöjligheter. Billigt.
Nackdelar:
 STL brukar vara dammfritt, men det varierar från påse till påse och märke till märke, så det går inte att förlita sig på.
 
Hampaströ - också kallat lättströ
Fördelar: Allergivänligt. Finns ofta att köpa billigt. Dammar väldigt lite.
Nackdelar: Dåliga grävmöjligheter, men går att öka dem om man blandar ut med ex. STL-strö. Kan lukta lite.
 
Bok-/asp-/alspån - finns också som flis, då med lite större bitar
Fördelar: Helt giftfritt och väldigt naturligt. Är det spån, så ger det bra grävmöjligheter. Dammar inte alls. Väldigt bra till gerbilungar då de är mycket känsliga mot dammigt strö.
Nackdelar: Är tyvärr väldigt dyrt. Flis (vilket är det vanligaste) ger inga bra grävmöjligheter.

Sand

Gerbiler bör alltid ha tillgång till ett sandbad. Sanden skall vara finkornig. Oftast kallas den chinchillasand i djuraffären.
Skålen med sand bör vara av glas eller keramik och ha höga kanter så att gerbilerna inte skvätter ut sanden eller fyller den med spån istället, när de gräver. Ett tips på en bra sandskål är skålen FÖRVAR på IKEA som kostar ynka 15 kr. Så här ser den ut.
Ett tips är också att hålla utkik på loppisar efter lämpliga skålar.
När du köper sandskål så är ytterligare ett tips att köpa två stycken skålar, så har man en att byta med medan den andra står i disken.
Gerbilerna kommer rulla sig i sanden eftersom det hjälper pälsen att hålla sig ren och fräsch. De använder även badet som toalett, så därför är det viktigt att byta sanden ofta. Detta gör du ungefär varannan dag eller när du märker att den är smutsig. Ett tips är att sniffa lite i skålen. Luktar det illa så är det dags att byta.
Släng sanden och skölj rent skålen (så att inte skarpa dofter sitter kvar = kan irritera gerbilernas luftvägar). Låt den torka ordentligt innan du häller i ny sand.
Tänk på att inte skölja ner för mycket sand i avloppet då det kan orsaka stopp.
Den använda sanden brukar jag sprida ut över gräsmattan eftersom det är bra för växtligheten. 

Träsaker, kartonger och övriga leksaker

Köp gärna några träleksaker, det kommer att uppskattas av dina gerbiler. Det finns alla möjliga sorters roliga saker: tunnlar, hus, slott, torn, skepp, kokosnötter. De kommer troligen också att gnaga på dem. Köp dock inte träsaker med för små hål där de kan fastna.
Släng in massor med kartonger i buren, så får du genast aktiverade gerbiler och ett trivsamt och lyckligt "knaperknaperknaper-ljud". Spara alla använda toarullar och hushållsrullar och ge dem till gerbilerna! Tänk dock på att inte ge papprullar som det varit exempelvis aluminiumfolie på, eftersom de brukar vara väldigt små, och det finns gerbiler som fastnat i sådana. Vaxad kartong skall också undvikas.
Även porslins- och keramikleksaker kan vara roliga krypin. Ett tips är att leta upp en lerkruka som inte används och lägga ner i buren. Den kan också fungera som "kloslipare".
Ta in lite saker från naturen vetja! Inte nog med att du får ett vackert och naturligt hem till dina gerbiler, så är det ju också helt gratis. Och sist men inte minst kommer dina gerbiler älska det! Du kan ta in väl avsköljda stenar som du lägger i botten på buren (för att minska rasrisken, vore inte roligt att upptäcka en klämd gerbil...).
Stenarna ger din gerbil en roligare miljö, men är också en bra "kloslipare".
Du kan också ta in väl avsköljda trädgrenar. Många träd är inte lämpliga för smådjur, som t.ex. barrträd, ek och päronträd. Äppleträd är dock ett träd som många har hemma och som går alldeles utmärkt att ge. Även t.ex. al och asp går bra. Ta dock alltid reda på att det är okej att ge ett visst träslag innan du ger det.

Vad som inte bör finnas i buren

Springhjul
Oavsett vad andra säger, använd aldrig springhjul. Gerbilens svans är en förlängning av ryggraden, och man kan ju själv föreställa sig hur det vore att springa med en så böjd rygg. Det är beroendeframkallande. Gerbilen kan klämmas på olika sätt. I ett gallerhjul kan i värsta fall svansen fastna och gå av. Det är bättre att släppa ut sin gerbil på en öppen yta. Läs mer om det under rubriken "Aktivering".

Plastföremål
Inga plastföremål bör finnas i buren. Gerbilerna lär gnaga på det, och då kan de av misstag råka få in bitar i munnen eller magen. Ännu värre är det förstås om biten är vass. Plastbitar i munnen kan skada gerbilen. Plastbitar i magen kan sluta med dödlig utgång.
 
Tyg
När gerbilerna gnager på det kan det fastna tygtrådar i munnen eller magen.
 
Hamstervadd
Gerbilerna kan trassla in sig, äta det o.s.v. Toapapper eller hushållspapper är så mycket bättre! Gerbilerna kommer dra med sig papperet in till sitt sovställe och strimla och tugga det. Då blir det väldigt mjukt och de kommer att älska att sova i det.
 

Finns delade meningar kring det här. Gerbiler kan tycka att det är roligt att leka och boa med hö, ibland äter de också lite av det. Personligen använder jag det inte på grund av risken för ohyra (jobbigt när man har många burar) samt för att jag inte vill utmana min allergi. Men vill man använda hö, så är det bra om det är lösförpackat (=ofta bättre kvalitet). Det är också bra om man har möjlighet att stoppa in det i frysen några dagar innan användning. Då blir man av med ev. ohyra.

Städning

Hur ofta du bör städa din bur beror helt på storlek och antal gerbiler som bor i den. Ett 100-liters akvarium med två gerbiler kan vara lagom att städa en gång i månaden. Har du en mindre bur och fler gerbiler behöver du städa oftare. Har du en större bur och färre gerbiler kan du städa mer sällan. Så här städar du:
Ta ut allt bottenströ ur buren (med hjälp av plastpåsar om du har en stor och otymplig bur) och släng bort. Dammsug ur det sista med hjälp av dammsugarmunstycket om du behöver. Torka ur buren med en våt trasa. Låt torka innan du har i nytt strö. Tänk på att spara lite av det gamla ströt och ha i det. Det är så att gerbilerna ska känna igen dofter och inte bli stressade av allt nytt. Vattenflaskan är också viktig att städa ordentligt. Använd gärna den största mellanrumsborsten från Apoteket (används vanligtvis till att rengöra mellan tänderna) för att rengöra pipen som annars gärna samlar bakterier och smuts.
sand.jpg
En påse finkornig sand som passar utmärkt till sandbad.
 
rulle.jpg
Alla rör av olika slag är extremt populära hos dina små pälsbollar! Sådana här rör kan du t.ex. tigga till dig i tygbutiker.
 
img-9717.jpg
Här ser du hur ett akvarium inrett till gerbiler kan se ut. 
 
img-8912.jpg
En 130-liters SAMLA-låda från IKEA. Instruktioner till hur du fixar till locket på det här sättet finner du här (min artikel).
 
dsc01950-orig-se.jpg
Ett gerbilarium. Lägg märke till det utskvätta spånet. Bilden kommer från Jessica Kämpe, tack för lånet!
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)